Over het grootste deel van de wereld zijn mensen gegaan waar voedsel is. Vóór het landbouwtijdperk volgden mensen de dieren. Daarna A.G.A Terras leerden we hoe we voedsel moesten verbouwen op land dat we hadden, maar in sommige gevallen was dat land niet geschikt voor landbouw, dus verhuisden we naar een ander gebied. De mensen van het Cordillera-gebergte in het noorden van de Filipijnen gaven niet zo snel op, ze legden de Batad-rijstterrassen aan en leerden leven met wat Moeder Natuur hen voorschotelde.

De rijstterrassen van Batad worden beschouwd als UNESCO-werelderfgoed (de United Nations Educational Scientific and Cultural Organization) en worden als zodanig beschermd door internationaal recht. Bij aankomst in deze regio, zo’n 240 kilometer ten noorden van Manilla, ziet u het creatieve werk van de Ifugao-stammen meer dan 2000 jaar geleden.

Door kleine terrassen uit te hakken in harde rotsbergen, creëerden ze minituinen die eruitzien als treden in een berg. Dit technische wonder bestaat nu bijna uitsluitend om toeristische redenen, maar op sommige plaatsen verbouwen boeren nog steeds gewassen op de terrassen.

De rijstterrassen van Batad zijn een must-see bestemming in de Filippijnen en de reis naar de bergen zeker waard. Maar wees voorbereid op een wandeling. Om de volle smaak te krijgen van wat je ziet, wil je je wandelschoenen en rugzak aantrekken en aan je trektocht de trappen beginnen. Je kunt ook een jeeptour door de omgeving maken als je je wat minder fit voelt en de terrassen van een afstand kunt bekijken.