Forskare uppskattar att 20 000 till 25 000 isbjörnar lever i områden på norra halvklotet som är täckta av havsis. Utveckling från brunbjörnar, är Björnmamman isbjörnar den största i björnfamiljen med hanar som vanligtvis är 8 till 9 fot i höjd och väger 1320 pounds medan honorna växer till 6 till 7 fot och väger hälften av sina manliga motsvarigheter. Deras bleka färg fungerar som ett kamouflage, deras ytterrock är vattenavvisande och deras svarta hud absorberar värme medan sugkopparna på deras enorma tassar hjälper till att navigera och stabilisera dem på den hala isen och deras köttätande tänder utrustar dem att slita i skinnen på sälar, vitvalar och valrossar.

Under det senaste århundradet har temperaturerna ökat i genomsnitt en grad Fahrenheit och forskare drar slutsatsen att Arktis har värmts upp tio gånger mer. I Alaska har temperaturerna stigit fyra till sju grader Fahrenheit under det senaste halvseklet, hem för två tredjedelar av världens isbjörnar, vilket möjligen orsakar försvinnandet av dem år 2050 såväl som andra djurs och människors öde.

För fem år sedan när istapparna hade dragit sig tillbaka 160 mil hade tio isbjörnar observerats simma 60 mil från kusten under en våldsam storm, men efter bara några dagar, när forskarna kom tillbaka, hade fyra av björnarna drunknat. En förändring i deras vanor, på grund av att havsisen tunnas ut, som kan krympa till hälften eller försvinna helt i slutet av århundradet, har många bestämt ödet för dessa fyra isbjörnar.

Björnar behöver havsis för att jaga efter sälar. Sälar dyker med jämna mellanrum upp genom andningshål i isen. Från 1979 till 1981 hittades 87 % av björnarna på isplattor, men från 1992 till 2004 var endast 33 % på isen. Under sommaren, när isen smälter bort, måste björnarna komma iland och möta matbrist innan de har hunnit lagra tillräckligt med fett för att hålla till nästa vintersäsong. Ofta ses de äta döda kadaver. Lyckligtvis för björnarna låter enzymer i deras lever dem smälta även ruttnande kött, vilket gör det osannolikt att en isbjörn kan förgiftas. Eftersom vikare blir mer knappa och deras antal avkommor kraftigt minskat, har björnarna inget annat val än att komma in på land oftare och jaga caribou. Eftersom björnar har mindre mat att äta och de går ner i vikt, är isbjörnshonor som nu väger så mycket som 55 pund mindre än de gjorde för 30 år sedan, också mindre benägna att föröka sig.

Skeptiker har kritiserat miljöpartister som insisterar på att striktare begränsningar av utsläppen av växthusgaser sannolikt är kopplade till denna globala uppvärmning. Begränsningar av koldioxidutsläpp kommer att behöva övervakas mer noggrant, men den 8 maj 2009 beslutade inrikesminister Ken Salazar att behålla en Bush-förordning som begränsade skyddet av isbjörnar enligt Endangered Species Act. Sarah Palin, guvernör i Alaska och tidigare vicepresidentkandidat hyllade Salazars beslut att inte ytterligare skydda isbjörnarna, men senator Barbara Boxer, ordförande för senatens kommitté för miljö och offentliga arbeten kritiserade beslutet.