Papiertransistor is een van de belangrijkste uitvindingen van de moderne tijd. Het bracht een revolutie teweeg in de elektronica en ontgrendelde nieuwe en veel, veel kleinere circuits. Portugese onderzoekers hebben de eerste op papier gebaseerde transistors arduino gemaakt. Om preciezer te zijn, ze hebben de eerste veldeffecttransistors (FET) gemaakt met een papieren tussenlaag. Volgens het onderzoeksteam bieden deze nieuwe transistors hetzelfde prestatieniveau als ‘state-of-the-art op oxide gebaseerde dunne-filmtransistors (TFT’s) geproduceerd op glas of kristallijn siliciumsubstraten.

Bij de fabricage van de papieren transistor wordt aan beide zijden een gewoon vel papier gebruikt. Het betekent dat er papier wordt gebruikt in plaats van silicium, dat is uitgevonden door een Portugees team en wordt vervaardigd bij kamertemperatuur. Op deze manier fungeert het papier tegelijkertijd als elektrische isolator en als substraat. Bovendien toonde elektrische karakterisering van apparaten aan dat de prestaties van de hybride FET’s die van amorf silicium TFT’s overtreffen en wedijveren met de actuele stand van de techniek van oxide dunne-filmtransistors.

Er is een toenemende belangstelling voor het gebruik van biopolymeren voor goedkope elektronische toepassingen. Aangezien cellulose het belangrijkste biopolymeer van de aarde is, hebben sommige internationale teams gemeld papier te gebruiken als de fysieke drager (substraat) van elektronische apparaten, maar niemand had papier gebruikt als tussencomponent van een FET.

De cellulose wordt niet alleen als substraat gebruikt, maar fungeert ook als elektrische isolator door het apparaat aan beide zijden van het papier te fabriceren. Voeg daar nog aan toe dat de papieren transistor beter presteert dan de dunnefilmtransistor van amorf silicium die wordt gebruikt in moderne LCD-schermen en vergelijkbaar is met de allernieuwste oxidedunnefilmtransistors, die nog steeds een zeldzaamheid zijn.

Omdat papier een flexibel en biomateriaal is, zou het nieuwe mogelijkheden openen voor buigbare displays, bio-etikettering, kleine en goedkope displays die kunnen worden gebruikt voor het labelen van verschillende dingen en meer. Onze enige zorg tot nu toe is de afbreekbaarheid, d.w.z. de levensduur van displays gemaakt van papier.
Deze resultaten suggereren veelbelovende nieuwe elektronische wegwerpapparaten, zoals papieren displays, slimme labels, slimme verpakkingen, biotoepassingen en RFID-tags.