Ved at bruge berømtheder som Margot Robbie og Selena Gomez til at forklare nogle af de mere abstrakte finansbegreber og eksempler fra den virkelige verden, såsom en “eksotisk danser” med fem investeringsejendomme, tegnede filmen et billede af amerikansk grådighed og Lejebolig reguleringsfejl.

Den amerikanske subprime-udlånsboble og det eventuelle boligkrak er blevet en advarselshistorie verden over. I årene siden har australiere ofte kunnet lide at kommentere på, hvordan vi er forskellige, uanset om det er omkring en baggårdsgrill eller en højdrevet CEO, der henvender sig til lejebolig I København medierne.

Men er vi det?
Det er ingen hemmelighed, at Australien har et af de højeste niveauer af husholdningsgæld i verden. Faktisk har vi ifølge de seneste sammenlignelige data næsten 50 procent mere gæld, end amerikanerne havde under det absolutte højdepunkt af deres gældsbinge før den globale finanskrise.

Men dette er ikke noget nyt. Australiere har haft mere husholdningsgæld end amerikanere i de sidste 20 år.

Men med fremkomsten af coronavirus-pandemien og mere end fem millioner mennesker, der støttes af regeringens JobKeeper- eller JobSeeker-programmer, er der tegn på, at det australske ejendomsmarked kan følge den samme bane, som amerikanerne gjorde under GFC.

PEXA, et e-transportfirma, der består af de forskellige privatiserede tinglysningskontorer, forfattede for nylig en rapport om boligprisernes retning i vores to mest folkerige stater, New South Wales og Victoria.

Ifølge PEXA er boligpriserne i NSW fra begyndelsen af året til slutningen af september faldet med 9 procent, og i Victoria faldt priserne hele 14 procent. Kommerciel ejendom i NSW klarede sig også ekstremt dårligt, med priserne faldet med 14 procent i årets første ni måneder.

Prisfald på op til 14 procent tegner et ret bekymrende billede for landets ejendomsmarked, men hvordan er det sammenlignet med The Big Shorts boligkrak?

Ifølge det foretrukne benchmark, Case-Shiller National House Price-indeks, faldt boligpriserne i de første ni måneder af den amerikanske ’Great Recession’ med 6,6 pct.

I modsætning til tallene fra PEXA for ejendomsprisfald i NSW og Victoria, er de fald, de oplever, katastrofale.

I NSW falder priserne 37 procent hurtigere, end USA var, da de styrtede ned i 2008. For Victoria er tallene endnu mere bekymrende, idet priserne falder mere end det dobbelte af det amerikanske boligkrak.

For en nation som Australien, der spiser, sover og ånder ejendoms- og ejendomsinvesteringer, er disse tal praktisk talt blasfemiske. Selv med mere end 3,5 millioner arbejdere, der støttes af JobKeeper, hundredtusindvis af realkreditlån og erhvervslån i udskydelse og hidtil uset støtte fra Morrison-regeringen, viser PEXA’s data, at priserne falder med en alarmerende hastighed.

I september viste boligpriserne i NSW en stigning på næsten 1 procent for måneden. PEXAs rapport advarede dog også om, at “nedskalering af arbejdsmarkedsstøtten sandsynligvis vil lægge yderligere nedadgående pres på boligprisvæksten og boligaktiviteten på mellemlang sigt.” Men midt i stormskyerne kan et brud i vejret truende i horisonten, om ikke andet så for en kort stund.